Bezint eer ge begint
Denk voordat je kippen neemt eerst goed na over de verantwoordelijkheid die je op je neemt. Ga na of je geen erge last met je buren krijgt als je kippen gaat houden. Kippen kunnen flink gaan kakelen als ze een ei gaan leggen.
Kippen zijn minder veeleisend dan de meeste andere huisdieren, maar ze hebben wel iedere dag schoon water en voedsel nodig. Als je een paar dagen weg wilt, moet je er zorg voor dragen dat een betrouwbaar persoon jouw verzorgingstaak overneemt.
Je moet ook een keurige tuin niet erg belangrijk vinden, want daar passen kippen niet in omdat ze nu eenmaal graag scharrelen. Wanneer één van je kippen ziek wordt moet je naar de dierenarts en die moet je dan wel kunnen betalen. Bedenk dat de kippen voor hun welzijn volledig van jou afhankelijk zijn.
De geredde legkippen kunnen zo’n vier tot vijf jaar oud worden. Zo kun je ze toch nog een paar jaar een mooi leven als kip geven bij jou in de tuin. Als je alles goed overwogen hebt en je besluit staat vast om kippen te nemen, weet dan dat kippen erg gezellige en intelligente dieren zijn waar je veel plezier van kunt hebben.
Kippen en andere huisdieren
Katten en kippen gaan vaak prima samen als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn. Maar bij veel honden komt toch het jachtinstinct naar boven wanneer ze een kip zien. Zet die dus nooit zomaar bij elkaar! Wanneer er voldoende ruimte is en de dieren elkaar uit de weg kunnen gaan kunnen kippen goed samen met konijnen, cavia’s, eenden, ganzen, geiten, schapen, paarden en varkens.
Benodigheden om kippen te houden
- Een nachthok dat goed tegen roofdieren afgesloten kan worden met daarin zitstokken en legnesten. Om bloedluis goed te kunnen bestrijden is het belangrijk dat het hok gladde binnenwanden heeft en dat de kieren en naden goed dicht gekit zijn. Op onze site staat een bouwtekening voor zo’n hok. Het hok hoort niet op een plaats te staan waar de zon de hele dag vrij spel heeft. Kippen kunnen erg slecht tegen hitte. Ook tocht is funest, dus bouw het nachthok bij voorkeur op een plaats die in de luwte ligt en isoleer het goed. Belangrijk voor de gezondheid van de kippen is ook dat het hok goed geventileerd wordt. Tip: kijk naar de bouwtekening van ons kippenhok of kijk anders eens op Marktplaats onder kippenhok. Daar kun je vaak voor weinig geld een goed en stevig tweedehands nachthok kopen.
- Een grote ren. Ook nodig als je de kippen vrij in je tuin laat lopen, zodat je ze voor de nacht veilig kunt opsluiten. En om te wennen de eerste week. Ook is een ren praktisch als er ophokplicht is vanwege de vogelgriep. Een ren kan verder handig zijn om een zieke kip apart van de andere kippen te kunnen zetten. De maten van de rennen die te koop zijn, zijn normaliter veel te klein. Het is veel goedkoper en handiger om die zelf te maken met kippengaas (of indien nodig martergaas) en palen. Zorg dat de ren zo hoog is dat je erin kunt lopen en overdek hem met gaas of met een strak gespannen net zodat de kippen ook beschermd zijn tegen roofvogels. Met hulp van golfplaten kun je een deel van de ren overdekken zodat de kippen als het regent ook nog voldoende droge scharrelruimte hebben. Door langs de zijkanten van de ren stoeptegels half in te graven voorkom je dat een vos zich makkelijk de ren in kan graven. Heb je last van steenmarters in je omgeving, gebruik dan speciaal martergaas. Bij Roofdieren lees je meer over hoe je je ren roofdierproof kunt maken.
- Een goede en hoog afgerasterde tuin zodat de kippen niet de tuin uit kunnen vliegen of gepakt kunnen worden door loslopende honden van buren etc.
- Goede zitstokken die aan de bovenzijde rond aflopen. Een dikke tak is ook goed.
- Drinkbak en water. Zorg iedere dag voor voldoende vers water. Als het vriest moeten de kippen meerdere keren per dag water aangeboden krijgen. Er zijn ook verwarmingselementen te koop voor in de drinkbak om het bevriezen tegen te gaan.
- Voerbak.
- Stro voor in de legnesten.
- Scharrelkorrel voor pluimvee (bijv. Havens) als hoofdvoer dat de hele dag door beschikbaar is en gemengd graan als bijvoer en lekkernij (paar handjes graan strooien per dag en bijvoorbeeld als lokmiddel gebruiken om ze de ren weer in te lokken). Bij bepaalde tuin- en diercentra zoals bijvoorbeeld Ranzijn en Welkoop is scharrelkorrel en gemengd graan voor pluimvee in 20 of 25 kilo zakken van diverse merken erg voordelig te koop.
- Afgesloten voerton of vuilnisbak om het voer in te doen om de muizen tegen te gaan.
- Grit met maagkiezel. Vogels in de natuur pikken steeds kleine steentjes op om het voer in de spiermaag te vermalen, wat de vertering vergemakkelijkt. Kippen hebben niet altijd de ruimte om de nodige steentjes te vinden, dus is het geven van maagkiezel de aangewezen oplossing. Grit daarentegen heeft een bijkomende functie: namelijk het leveren van kalk, nodig voor het aanmaken van de eischaal.
- Groenvoer. Geschikt zijn: vruchten, zoals bessen, bramen, druiven, kersen, frambozen, aardbeien, appel en peer. Groenten, zoals sla, andijvie, bloemkoolblad, broccoli, wortel, wortelloof, loof van uien, daslook en bieslook. Kruiden, zoals weegbree, paardenbloemblad, jonge brandnetel, gras (nooit gemaaid gras geven i.v.m. kans op kropverstopping, kippen moeten zelf van gras kunnen plukken), vogelmuur en herderstasje.
- EHBO-kastje: Iverquantel drops 10 ml (ontworming), 404 spray (tegen veerluis), Novacam 1mg/ml (pijnstilling en ontstekingsremmer) en Emeprid 1mg/ml (om spijsvertering op gang te helpen). De ontworming en spray zijn te bestellen via internet en is lang houdbaar. De Novacam en de Emeprid kun je alleen bij de dierenarts krijgen.
- Aluspray of blauwspray. Is zeer noodzakelijk om de kip mee in te sprayen als zij bloed. De spray is desinfecterend maar belangrijker nog, door de aluminium kleur of de blauwe kleur stoppen de andere kippen met pikken op de wond.
- Warmtelamp (nodig als kip ziek is en bij abnormale kou).
- Lekkere hapjes. Kippen lusten bijna alles. Als aanvulling op het kippenvoer mag je ze gerust verwennen met lekkere hapjes. Ze zijn vooral dol op macaroni, spaghetti, bami en rijst. Let hier wel mee op en geef ze dit vooral niet te vaak en te veel, het kan in de krop achterblijven. Ook een lekkernij is mais uit een potje en rozijnen. Het allerlekkerste vinden ze een rauw of gekookt eitje.