Ex-legbatterijkip schrijft boek om zusters te redden
Vanmiddag om half twee heeft de presentatie plaats gevonden van het bijzondere boek ‘Isabel en Annabel in de sneeuw, Van een gekooid bestaan naar een vrij leven’.
Ex-legbatterijkip Isabel vertelt in dit boek haar ontroerende verhaal over hoe zij en haar zuster Annabel opgesloten zitten in een legbatterij totdat ze op een dag vrijgekocht worden en ontdekken hoe het is om als echte kip te leven.
Isabel draagt het boek op aan al haar zusters die in de legbatterij achterbleven. Zij heeft een grote wens: dat alle zusters die ze achterliet ook net als zij echt mogen gaan leven. Om die wens in vervulling te laten gaan is er een nieuw initiatief gestart: Red een legkip.
Charlotte Mutsaers, schrijfster, kunstenares en PC Hooftprijswinnaar, is ambassadeur van Red een legkip. Zij heeft een quote geschreven op de achterkant van het boek:
“Het verhaal van Isabel zal ieder mens met een beetje hart in zijn lijf direct aangrijpen. Help mee om de wens van Isabel te vervullen!”
Tijdens de presentatie werd er aan kinderen uit het boek voorgelezen. Ook ging de wens van kip Isabel al een klein stukje in vervulling toen zij een lekkere taart kreeg aangeboden, met besjes en allerlei soorten groenten, waarop de website werd onthuld. Op deze website kunnen mensen zich aanmelden voor adoptie om zo legbatterijkippen te redden van de slacht.
In Engeland bestaat dit initiatief al een aantal jaren en hierdoor zijn er daar inmiddels al meer dan 28.000 leghennen gered van het lot om als vrijwel waardeloze soepkip te eindigen in het slachthuis.
Wanneer (kooi)legkippen, omdat ze minder eieren gaan leggen, naar de slacht gaan om als soepkip te eindigen, biedt Red een Legkip de pluimveehouder voor hetzelfde bedrag dat hij anders krijgt voor de slacht voor een aantal kippen een alternatief. Het aantal kippen dat Red een Legkip vrijkoopt is helaas afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat ze heeft gekregen voor adoptie. Deze kippen worden naar een opvang gebracht om bij te komen en om, indien nodig, medisch verzorgd te worden. Wanneer de kippen er aan toe zijn om naar hun nieuwe huis te gaan krijgen de adoptanten, die van te voren hebben aangegeven de kippen een goed en lang leven te willen geven, de uitnodiging om hun adoptiekippen daar af te halen.
Kippen die nooit als kip hebben mogen leven omdat ze hun hele leven nog geen daglicht hebben gezien, niet konden scharrelen, zich niet konden terugtrekken en zich op draadgaas moesten zien te handhaven, krijgen door dit nieuwe initiatief eindelijk de kans om te voelen hoe het is om als een echte kip te leven in vrijheid. Het is prachtig om mee te maken hoe deze bange dieren, die werkelijk niets gewend zijn, zich ontwikkelen als ondernemende spontane kippen. Bovendien is het ook heel leerzaam voor kinderen, buren, familie, vrienden en kennissen.
Red een legkip is een initiatief van stichting Comité Dierennoodhulp. Zij werken alleen met vrijwilligers die met liefde hun tijd en energie steken in het werken aan een mooi lang leven voor o.a. deze kippen.