Kijk eerst of je wilt en kunt voldoen aan onze plaatsingsvoorwaarden en zo ja, meld je dan aan via het aanmeldingsformulier.
Een recent overzicht van onze afhaaladressen is te vinden op onze pagina opvangplekken en op het aanmeldingsformulier kun je aangeven welke plek jouw voorkeur heeft.
Binnen enkele dagen krijg je een ontvangstbevestiging per mail waarin je verteld wordt hoe alles verder te werk gaat.
Na ontvangst van het adoptiebedrag ontvang je van ons de officiële adoptieovereenkomst per e-mail. In principe zitten er bijna altijd geredde legkippen in één van onze opvangen die wachten op een goed huis. Zodra je de adoptieovereenkomst ontvangen hebt neemt de door jou gekozen opvang zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak te maken over wanneer je de kippen kan komen ophalen.
De meeste kippen die we redden van de slacht leggen nog best veel eieren en gaan daarmee nog lang door. Alleen wordt de productie iets minder en gaat de kwaliteit van de eischaal iets achteruit. Hierdoor is het voor een boer die vele duizenden legkippen heeft niet langer rendabel.
Wij geven er de voorkeur aan minimaal twee kippen samen te plaatsen, ook vanwege het wennen van de nieuwe kippen. Mocht je echter al kippen hebben dan is plaatsen van één kip, in overleg, zeker mogelijk.
Een ren voor twee kippen moet minimaal 2 bij 3 meter groot zijn en dat vinden we al aan de kleine kant. Voor 5 kippen minimaal 10 vierkante meter. Een diervriendelijke manier van kippen houden verlangt een vrije uitloop, zodat de dieren buiten kunnen scharrelen. Lees de volledige tekst op onze pagina voorwaarden.
Per vrijgekochte legkip betaal je voor de adoptie € 9,50. Het adoptiegeld wordt geheel gebruikt als bijdrage voor het vrijkopen, het vervoer, de verzorgingskosten en de medische kosten die we in de opvangplekken hebben waar de kippen als eerste terecht komen om aan te sterken. Tevens wordt dit bedrag bewust door ons gevraagd om tegen te gaan dat mensen met slechte bedoelingen een goedkope kip nemen. Red een Legkip is geheel non profit: alle mensen die mee helpen met vervoer/opvang en administratie doen dit geheel belangeloos.
Gemiddeld zijn de kippen anderhalf jaar oud. Ze zijn 4 maanden oud als ze van het opfokbedrijf naar de boer gaan en daar worden ze 12 tot 14 maanden gebruikt voor de eiproductie.
Een kip kan met wat mazzel 7 tot 15 jaar oud worden. Nu zijn de legkippen in relatief korte tijd wel flink uitgebuit voor de eierenindustrie. Daarbij zijn ze zo doorgefokt in de loop der jaren dat ze in een jaar tijd 320 eieren moeten produceren onder niet al te leuke omstandigheden. Ter vergelijking: In 1930 was de productie eieren van een legkip bij de boer 116 eieren per jaar. Dat vele produceren is nogal een aanslag op hun lichaam. Dat maakt deze kippen extra kwetsbaar. De problemen die ze kunnen krijgen hebben dan ook vaak te maken met het eilegapparaat. Nu, na drie jaar ervaring met deze kippen, kunnen we stellen dat de meeste van de kippen die we redden van de slacht nog een jaar tot enkele jaren te leven hebben. Slechts een klein percentage wordt toch behoorlijk oud. Gelukkig hebben de geredde legkippen dan nog wel een poosje mogen leven als een echte kip dankzij iemand die ze adopteerde. Niets is erger dan na een ellendig leven ook nog gruwelijk geslacht te worden. Elke dag die de geredde legkippen rond hebben mogen scharrelen in vrijheid is het meer dan waard. Wij hopen daarom dat dit je niet weerhoudt om onze kippen te adopteren.
Ja, wij redden het hele jaar door legkippen uit de industrie en de legkippen worden in de opvangen gewend aan het leven buiten.
Nee, krielkippen worden gelukkig niet gebruikt voor de eierenindustrie.
Nee. Wij zijn tegen het uitbroeden van eieren en kunnen onmogelijk alle haantjes opvangen van iedereen die het zo leuk vind om kuikens te nemen en ze daarna weer kwijt wil.