Daantje is nu tien weken oud. Ze is redelijk in de groep kippen opgenomen en eet al een tijdje goed. Dat komt vast omdat ze niet langer alleen is. Ze begeeft zich behoorlijk vrij tussen de andere kippen, al blijft ze wel de laagste in de pikorde. Als het mooi weer is geniet Daantje erg van de zon en zie ik haar uitgebreid zandbaden nemen. Het is prachtig om haar zo in vrijheid te zien genieten. Om haar zandbad zo ongestoord mogelijk te kunnen nemen en niet snel weggejaagd te worden neemt ze dat telkens dichtbij de konijnen en uit de buurt van de andere kippen. Daantje laat zich zelfs niet hinderen door het boze gebrom van konijn Iwan wanneer die geïrriteerd raakt door al het zand dat zij met haar poten al zandbadend in het rond verspreid.
De obesitas van Daantje
Daantje groeit als kool. Het is daarom tijd voor de weegschaal. Wanneer ik Daantje daar op zet, geeft de weegschaal ruim 3 kilo aan. Daantje stapt er maar weer snel van af. Vier weken geleden, toen Daantje als kuiken van 6 weken bij bij me kwam wonen, woog ze al bijna 2200 gram. Ondanks dat Daantje in het begin slecht at, is ze toch flink aangekomen. Ze weegt nu net zoveel als twee van mijn geredde legkippen samen. Dat is niet gezond. Daantje is ziek en lijd aan de ziekte obesitas. Net zoals al die ruim 500 miljoen andere vleeskuikens en hun ouders in ons land.
‘Obesitas is méér dan alleen een overmatige vetstapeling in het lichaam. Het gaat zonder uitzondering gepaard met diverse fysieke en psychische klachten’, lees ik op de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek. Voor Daantje is het niet alleen lichamelijk zwaar om haar enorme gewicht mee te torsen en loopt ze daarom waggelend, ook psychisch wordt ze bijna continu gefrustreerd omdat ze door haar abnormale overgewicht lang niet alles kan doen wat ze als kuiken graag wil en gauw moe is. De meeste symptomen van obesitas en de factoren die voor zwaarlijvigheid bij mensen zorgen, komen overeen met die van een vleeskuiken.
Er zijn echter ook een paar belangrijke verschillen: Voor mensen die aan obesitas lijden zijn er speciale klinieken en is er de mogelijkheid tot een maagverkleining. Voor kuikens als Daantje zijn er geen klinieken en maagverkleiningen. In de factoren die voor zwaarlijvigheid zorgen, zoals een energierijk en snel vet makend dieet, genetische aanleg en beperkte mogelijkheid tot lichaamsbeweging, hebben kuikens als Daantje geen enkele mogelijkheid gehad om daar aan te ontkomen.
Maar het allergrootste verschil is dat Daantje en haar soortgenootjes expres ziek gemaakt zijn. Ze zijn expres zo gefokt op dat ze lijden aan de ziekte obesitas; dat betekent immers snel veel vlees voor weinig geld. De consument wil graag veel goedkope kip op zijn bord. De kiloknallers in de supermarkten zijn daardoor nog altijd gewild. Dat de consument eigenlijk een doodziek kuiken eet wat erg geleden heeft, maakt hem of haar klaarblijkelijk niet uit.
Een aanzienlijk deel van de vleeskuikens is al voor de slacht door het expres fokken op de ziekte obesitas bezweken onder het abnormale gewicht van hun lichaam dat ze als jong dier met zich moeten meezeulen.
Door de ziekte obesitas zal Daantje helaas nooit oud kunnen worden. Er is zelfs grote kans dat zij niet eens volwassen wordt. Daantje zal door blijven groeien totdat haar poten haar gewicht niet meer kunnen dragen en haar in verhouding te kleine hart niet meer in staat zal zijn dat enorme lichaam van bloed met zuurstof te voorzien. In de Wet dieren staat dat men een dier niet onnodig in zijn gezondheid en welzijn mag aantasten. Desondanks staat de politiek dit expres ziek maken van dieren gewoon toe. Terwijl het helemaal niet nodig is om kip te eten. Er zijn voldoende plantaardige lekkere alternatieven zonder dierenleed. En voor wie persé toch graag die smaak van kippenvlees wil proeven zijn er de vegetarische kipstukjes van de vegetarische slager.