Daan is 18 weken oud. Hij is nu groter dan haan Nicolaj die ook al geen kleine jongen is. Nicolaj gedoogt Daan nog altijd, maar geeft hem wel af en toe op zijn donder. Daan toetert dan. Vroeg in de ochtend kukelt Daan gezellig met haan Nicolaj in huis mee. Maar in de tuin is Nicolaj de enige die mag kukelen. Nu het vroeg donker wordt gaat haan Nicolaj eerder met wat dames de boom in. Daan struint dan nog wat rond in de tuin en probeert zijn kans te grijpen bij Leentje en Moortje, de nieuwe inwoonsters.
Leentje en Moortje
Leentje en Moortje komen allebei uit de ziekenboeg. Toen ze weer beter waren hebben de dames eerst een weekje in de ren gezeten, voordat ze vrij de tuin in mochten. Op die manier konden zij en de andere kippen alvast wat aan elkaar wennen. Daan vond hen reuze interessant en hing de eerste dagen veel rond voor hun ren. Leentje is een wit legkipje afkomstig uit de kooihuisvesting en gered van de slacht. Zij had een ernstige cloacaprolaps. Ze heeft twee keer een hechting gekregen samen met een antibioticakuur, maar nu is alles weer goed. Moortje is een zwarte biologische legkip. Ze is ontsnapt aan de vangers voor de slacht en als wij haar niet op hadden gehaald was ze gedood. Natuurlijk hebben de meeste biologische kippen een beter leven dan de kooi- en scharrellegkippen. Maar ook de biologische kippen worden slechts 12 tot 14 maanden gebruikt voor de eierenproductie. Daarna worden ze net zoals de andere legkippen ruw gevangen, in kratten gepropt en komen ze op een gruwelijke wijze om in het slachthuis. Ook in biologische pluimveehouderij zie je na een vangactie tientallen dode kippen liggen in de schuur. Dieren die puur door de stress en angst overleden zijn. De biologische pluimveehouderij is evengoed een industrie met vele duizenden kippen op één bedrijf. Bovendien nemen veel boeren die willen uitbreiden biologische kippen erbij omdat ze daarmee nog wel mogen uitbreiden.
Utopia
Nu zitten er nog maar twee kippen in de ziekenboeg in mijn huiskamer. Eén daarvan is kip Utopia. Zij woonde in Utopia, het tv-programma. Ze brak haar poot doordat er een koe of pony op had gestaan. Bas, een van de inwoners van Utopia, nam contact met mij op en vroeg om hulp. Er was bij de inwoners nog een kleine discussie of de kip niet beter geslacht kon worden dan aan haar poot geopereerd. Gelukkig werd er besloten de kip een kans te geven en wilde de veganistische inwoonster Armanda graag de dierenartskosten op zich nemen. Ik heb kip Utopia opgehaald en naar onze vogeldierenarts van Dierenkliniek IJburglaan in Amsterdam gebracht. Daar bleek dat ze een gecompliceerde breuk had en dat de poot alleen gespalkt kon worden. Sinds een aantal weken zit kip Utopia met spalk nu bij mij. Ze is een allerliefste gezellige kip. Ik ben blij dat ze deze kans krijgt.
Aya
De andere kip in de ziekenboeg is gered kooikipje Aya. In de grote hondenbench waar Daan voorheen in sliep zat gered kooikipje Aya vijf weken lang onder de warmtelamp. Ik heb in de afgelopen jaren veel doodzieke geredde legkippen meegemaakt en verzorgd, maar nog nooit zo’n raar geval als Aya. Doodmoe en alleen maar slapen met haar hoofd hangend naar de grond, meer zat er niet in haar. Meestal te moe om haar hoofd in haar rug te leggen. Zo mager en bleek als ze er uit zag en maar niet willen eten. Zonder de warmtelamp en de dwangvoeding drie tot vier keer per dag was ze al lang dood geweest. Het voelde hopeloos. Maar een week geleden is er een soort wonder gebeurt: Aya werd plotseling even goed wakker en ging met haar voeten krabben op de grond. En dat ging ze steeds vaker op een dag doen, waarna ze telkens weer in een diepe slaap viel en dan graag onder de warmtelamp zat. Vier dagen geleden begon ze voor het eerst zelf te eten. Twee dagen geleden heb ik de warmtelamp uitgedaan. Vandaag is Aya verhuist naar een ander verblijf en haar eetlust is fantastisch. Vanavond krijgt Daantje eindelijk zijn nachtverblijf weer terug. Kan hij weer lekker ruim zitten en wat heen en weer lopen. En Aya kan eindelijk een gewone kip gaan worden.